Lički Osik – javno predstavljanje projekta i stručni obilazak

Hrvatska sekcija ECOVAST-a organizira javno predstavljanje projekta “Lički Osik – prostorni identitet planiranog grada” u Ličkom Osiku u subotu, 19. listopada 2013. godine.

Lički Osik je grad koji je doživio velika stradanja u Domovinskom ratu. Sedamnaest godina nakon završetka vojnih operacija u gradu se još osjećaju posljedice rata – kako one fizičke (ruševne zgrade, minska polja) tako i društvene (promjena gospodarske osnove grada, promjena demografske i socijalne strukture stanovnika).

Nastao je kao planirani grad u vrijeme neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, sagrađen uz industrijski kompleks  metaloprerađivačke industrije (za potrebe vojno-obrambenog sustava). Uz Ploče na jadranskoj obali Lički Osik je rijedak primjer novoplaniranog grada nastalog u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća – izgrađeni na praznom prostoru na principima modernističkog urbanizma i arhitekture, nevezani na postojeća naselja te zamišljeni kao zaokružene gradske cjeline.

Cilj projekta jest upoznavanje lokalne javnosti u Ličkom Osiku, Gradu Gospiću i šire s jedinstvenim urbanističkim i arhitektonskim naslijeđem Ličkog Osika.
Uključivanjem lokalnih stanovnika u projekt istražiti će se elementi koji stvaraju prostorni identitet Ličkog Osika u očima njegovih stanovnika, na taj način podižući svijest o njihovoj važnosti i potrebi očuvanja u budućim prostornim intervencijama. Projekt ima za cilj i potaknuti aktivnije uključivanje lokalne zajednice u promišljanje budućeg razvoja njihova grada.

Budući da se radi o rijetkom i slabo poznatom primjeru novoga grada izgrađenog nakon Drugoga svjetskog rata, tema će se promovirati i šire, prvenstveno u stručnoj javnosti (arhitekti, urbanisti, povjesničari umjetnosti, geografi i sl.)


PROGRAM – subota, 19. listopada 2013.


15.15 – 16.00 Organizirani obilazak Ličkog Osika (dr.sc. Jasenka Kranjčević, Nikša Božić, arhitekti)
Okupljanje na glavnom trgu u Ličkom Osiku

Program u OŠ dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku:
16.00 Otvorenje izložbe učeničkih radova učenika OŠ dr. Franje Tuđmana iz Ličkog Osika

16.30 Javno predstavljanje projekta Lički Osik – prostorni identitet planiranog grada

16.30 – 17.15 Nastanak Ličkog Osika: povijesni i društveni kontekst (Jasenka Kranjčević)

17.15 – 18.00 Lički Osik – urbanističko-arhitektonski koncept novoplaniranog grada (Nikša Božić)

18.00 – 18.15 Elementi prostornog identiteta Ličkog Osika (predstavljanje online istraživanja – Jasenka Kranjčević, Nikša Božić)

18.15 – 19.00 Diskusija, okrugli stol „Lički Osik – naslijeđe i mogućnosti razvoja“

Sudjelovanje u programu je besplatno i nije potrebna prethodna prijava.


Organizirani prijevoz iz Zagreba uz stručni posjet Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu


Hrvatska sekcija ECOVAST-a organizira autobusni prijevoz iz Zagreba za sve zainteresirane. Autobus kreće iz Zagreba u 8.30 (točno mjesto polaska biti će objavljeno naknadno) te uključuje organizirani obilazak Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu (vođeni obilazak s djelatnicima centra uz predstavljanje prostorno-arhitektonskog koncepta centra – arhitekt Timotej Kritovac, projektant). Nakon ručka grupa se u 15.15 pridružuje programu u Ličkom Osiku. Povratak u Zagreb po završetku programa.

Participacija za autobusni prijevoz iz Zagreba iznosi 190 kuna i uključuje troškove prijevoza, ulaznicu u MC Nikola Tesla te ručak. Uplaćuje se na račun Hrvatske sekcije ECOVAST-a kod Zagrebačke banke IBAN: HR3323600001101585029. Svrha uplate: Participacija Lički Osik.

Prijavu i potvrdu o uplati poslati na e-mail adresu info@ecovast.hr


Organizacija projekta

Projekt Lički Osik – prostorni identitet planiranog grada provodi Hrvatska sekcija ECOVAST-a (Europskog vijeća za sela i male gradove) u suradnji s Osnovnom školom dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Voditelji projekta:
Nikša Božić, dipl.ing.arh.
dr.sc. Jasenka Kranjčević, dipl.ing.arh.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Hrvatske komore arhitekata, Nacionalne zaklade HAZU i Instituta za turizam Zagreb.

Više informacija:

Stranica projekta: http://projektlickiosik.wix.com/main

Facebook stranica projekta: http://www.facebook.com/projekt.licki.osik