Najava skupa: Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života

Sisak 2023

Znanstveno-stručni multidisciplinarni skup Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života održati će se u Sisku, 13. i 14. listopada 2023.

Cilj je skupa potaknuti prijenos znanja i iskustava, umrežavanje i suradnju dionika koji mogu doprinijeti razvoju dobrih praksi i modela za očuvanja identiteta prostora i zajednica te podizanje kvalitete života u malim gradovima i selima u različitim regijama Hrvatske.

Ruralne regije Hrvatske prolaze posljednjih desetljeća kroz kompleksne demografske, ekonomske, prostorne i socio-kulturne promjene. Premda analize ekonomskih i sociokulturnih pokazatelja nerijetko kao „problemske regije“ ističu one manje razvijene, uvidi iz različitih područja Hrvatske pokazuju kako se sve regije, bez obzira na svoju razvijenost, suočavaju sa specifičnim pritiscima (razvoja), izazovima očuvanja identiteta prostora i zajednica, promjenama načina i kvalitete života.

Održavanjem Skupa obilježiti će se i 30 godina kontinuiranog rada Hrvatske sekcije ECOVAST-a.

Stručni dio skupa održat će se u petak 13. listopada u Državnom arhivu u Sisku, Frankopanska 22.

Stručna ekskurzija održat će se u subotu 14. listopada. Na stručnoj ekskurziji sudionici će se upoznati s primjerima dobrih praksi i modela za očuvanja identiteta prostora i zajednica te podizanje kvalitete života s područja Sisačko-moslavačke županije. Program posjeta uključuje Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK, Posjetiteljski centar Crna roda Osekovo (Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje), Predstavljanje LAG-a Moslavina, predstavljanje Turističke zajednice Grada Popovače i Proizvođačke organizacije Škrlet, posjet Poduzetničkom inkubatoru Pismo u Novskoj te sudjelovanje u manifestaciji Lukovo u Novskoj.

Organizatori skupa: Hrvatska sekcija ECOVAST-a i Državni arhiv u Sisku

UPUTE ZA REGISTRACIJU I UPLATU KOTIZACIJE

Rok za registraciju i uplatu kotizacije: 9. listopada 2023. godine
Obveza registracije: svi sudionici (predavači i slušatelji)
Link na registracijski obrazac

Kotizacija za skup 13. listopada za sve sudionike (s ili bez izlaganja): 30 eura (za studente 15 eura), obuhvaća tiskanu knjigu sažetaka i popratne materijale, zajednički radni ručak te organizacijske troškove

Kotizacija za stručnu ekskurziju 14. listopada iznosi 45 eura i obuhvaća prijevoz autobusom, ulaznicu za Posjetiteljski centar Crna roda Osekovo (Park prirode Lonjsko polje), ručak u restoranu Fontana u Popovači i organizacijske troškove.

Račun za uplate kotizacije: Hrvatska sekcija Ecovast-a, IBAN HR6123600001102909545 (Zagrebačka banka) s naznakom „Prezime – Ecovast skup 2023 – kotizacija“.

Unaprijed zahvaljujemo i veselimo se zajedničkom druženju!