Projekt ASSET

PROJEKT ASSET
(Action to Strengthen Small European Towns / Akcija za podupiranje malih europskih gradova).

Akcija za podupiranje malih europskih gradovaECOVAST je 2005. g. predložio pokretanje multi-nacionalnog programa čiji je dvostruki cilj:
– promovirati suradnju i razmjenu dobrih primjera između vladinih i drugih institucija u Europi koje podupiru male gradove
– promovirati kontakte i razmjenu dobrih primjera između pojedinačnih malih gradova po cijeloj Europi

Na Generalnoj konferenciji ECOVASTa 2005. u Retzu, Austrija, donesena je odluka da se krene u projekt, nakon što su razmatrani mogući problemi i pozitivne strane, kako za ECOVAST, te druge europske organizacije, tako i za same male europske gradove i sela.
Materijali iz Retza mogu se pogledati na:
http://www.seeda.co.uk/News &Events/Event Reports/Retz Conference/index.asp
Noviji materijali dostupni su na stranicama ECOVASTa: www.ECOVAST.org

Financiranje

Pokretanje projekta ASSET i njegovo planirano trogodišnje trajanje trebati će financirati iz nekoliko izvora: predviđeni troškovi programa od oko 325.000 eura pokrivali bi se iz članarina partnerskih organizacija (agencija, gradova i saveza gradova) u iznosu od 2,000 euro za godinu po svakom od 25 predviđenih partnera. To će biti temeljni ulog. Ostatak će se pokrivati iz različitih fondacija, te mogućih programa Europske komisije (npr. INTERREG). Iz toga će se financirati projekt, tako da fondacije korespondiraju s ulaganjima partnera. I jedni i drugi imati će jasno postavljene kriterije, ciljeve i akcije koje Projekt treba obaviti.

Partneri

Za pokretanje ASSETa određeni broj Partnera formirati će Projektnu grupu (10-12 osoba).
Partneri će se okupljati iz slijedećih institucija:
A Asocijacije nacionalnih organizacija (npr. u Engleskoj je to Asocijacija gradova-trgovišta), kao članovi ECOVASTa – 100 eura na godinu
B Javne institucije (npr. u Engleskoj su to razvojne agencije poput SEEDAe, ili Nacionalna tijela malih europskih država poput Luxemburga) – 2000 eura
C Pan-europska tijela i mreže (npr.RECEVIN – vinski gradovi, Citta Slow i dr) Kao postojeći ili novi članovi ECOVASTa  – 100 eura na godinu
Projektna grupa će uključivati ECOVAST i po jednog predstavnika svakog partnera.
ECOVAST će ponuditi ulogu koordinatora, servisa Projektnoj grupi, te će dobiti pokriće putnih troškova i administrativnih poslova (part-time sub-kontrakt), te troškova izrade publikacija, komunikacije i priređivanja skupova i događanja, razmjene i posjeta. ECOVAST također može dati financijski doprinos, iz rezervnih sredstava od članarina.

Budućnost projekta

Nakon dogovora u Retzu, prvi koraci za ECOVAST su:
1. Okupiti 12 do 25 partnera u startnoj godini, ostale do početka lansiranja trogodišnjeg projekta.
Među prvim partnerima su SEEDA (UK), County Kerry (Irska), Yorkshire Forward (UK). Inicijativna sredstva tih organizacija stvoriti će početnu sumu (6,000 euro u 2006.g.) i ukazati drugima na vrijednost zajedničkih ulaganja. Uključuju se također Niederosterreich Region (A) i East Midland Development (UK), svaka sa 2000 euro, te APPURE (N).
2. Istraživanje i definiranje temelja za EC fondove, koje treba uključiti radi osiguravanja financiranja kroz trogodišnje razdoblje.
3. Održavati i razvijati veze s regionalnim, nacionalnim i sub-regionalnim agencijama koje su odgovorne za podupiranje razvoja malih gradova i sela u njihovoj okolici.
Te će se veze usmjeriti u bazu podataka i interaktivni website, koji bi se aktivirao u 1. godini Projekta.
4. Organizirati prve aktivnosti koje će dovesti partnere i informirati druge, posebno Europske regije, koje trebaju iskusiti, razumijeti i dijeliti međusobno primjere dobre prakse u ruralnom razvoju vezano za male gradove i trgovišta. To će također doprinijeti njihovom učlanjivanju u ECOVAST.
Prvo od tih okupljanja zbilo se u malom obalnom gradu u Hrvatskoj – Makarska, Biokovsko područje , u travnju 2006. godine uz sponzorstvo iz hrvatskih izvora.
Slijedeće takvo okupljanje zbilo se u Finskoj u kolovozu 2006. vezano za Nordijski projekt malih gradova, dok je treći skup na temu projekta ASSET održan u Bratislavi, Slovačka, 2007. u sklopu Generalne skupštine ECOVASTa. Ova je tema naglašena i prilikom održavanja slijedeće Generalne skupštine s međunarodnom konferencijom održanom u listopadu 2007. u Samoboru u Hrvatskoj). U međuvremenu je pripremna faza projekta ASSET krenula okupljanjem partnera i sastancima u više europskih zemalja, uključujući Englesku, Portugal, Švedsku, Njemačku.
5. Vezano uz održavanje skupova s prezentacijama Projekta ASSET potrebno je organizirati predstavljanje u javnim medijima.
6. Novosti vezano za aktivnosti na projektu ASSET moguće je pratiti na stranici međunarodnog ECOVAST-a;
također je poželjna direktna suradnja kroz diskusiju na adresi:
http://ecovastdiscussion.ning.com/?xgsi=1

Prema podacima koje je postavio Phil Turner
Priredila: Tihana Stepinac Fabijanić
Predsjednica ECOVAST International
tihana@ecovast.hr


Download:

ASSET upitnik (pdf, 45 kB)

Izvješće Phila Turnera o projektu ASSET (pdf, 99 kB)
(ožujak 2007., prijevod: Tihana Stepinac Fabijanić)