Kreativno korištenje potencijala malih gradova – primjer Ogulina (subota, 15. studenoga 2014.)

Hrvatska sekcija ECOVAST-a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ogulina organizira skup i stručni vođeni obilazak Ogulina u subotu, 15. studenoga 2014. godine.

Skup se organizira u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ogulina i nastavak je teme „Kreativno korištenje potencijala malih gradova“ u okviru projekta „Obnova i održivi razvitak malih gradova i njihova okruženja u Hrvatskoj“. Svrha projekta je istražiti kvalitete i potencijale malih povijesnih gradova i naselja kao resursa gospodarskog razvitka te pružiti podršku i poticaj malim gradovima za njihove programe obnove na načelima očuvanja kulturne i prirodne baštine i njihova okruženja. Osnovna vizija je unapređenje kvalitete života uz očuvanje lokalnog i regionalnog identiteta, te kulturnog i prirodnog naslijeđa. Osnovno je polazište da kulturno naslijeđe malih povijesnih gradova i pripadajućeg krajolika, očuvano i upravljano na odgovarajući način, može imati važnu ulogu u prostornom i gospodarskom razvoju, ne samo grada već i šire regije.

Kreativno korištenje potencijala malih gradova – primjer Ogulina

Ogulin je uspješan primjer grada gdje je bogato lokalno kulturno i prirodno naslijeđe bilo polazište za osmišljavanje i provedbu projekata kojima su razvijeni novi turistički sadržaji što doprinose sveukupnom gospodarskom razvoju lokalne zajednice. U gradu se provodi projekt održivog razvoja kulturnog turizma “Ogulin, zavičaj bajke” u sklopu kojega je realiziran „Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke“ – multimedijalni i interdisciplinarni centar za bajku kao nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta. Centar “Ivanina kuća bajke” otvoren je u prosincu 2013. godine u Frankopanskom kaštelu u Ogulinu, a financiran je iz EU programa IPA, komponenta IIIC (Regionalna konkurentnost).

Teme skupa biti će kreativni pristup lokalnom kulturnom naslijeđu i osmišljavanju turističke ponude destinacije. Na primjeru projekata koji su provedeni u Ogulinu upoznat ćemo se s iskustvima omišljavanja i provedbe projekata u kulturi i turizmu, iskustvima u provedbi projekata financiranih iz sredstava EU te drugim temama kreativnog pristupa naslijeđu.Dvadeset godina Hrvatske sekcije ECOVAST-a i Godišnja skupština

U popodnevnom dijelu programa biti će predstavljen rad Hrvatske sekcije ECOVAST-a koja je lani obilježila dva desetljeća djelovanja u Hrvatskoj. Hrvatska sekcija ECOVAST-a osnovana je 1993. do kada je djelovala putem članstva u središnjici (Ecovast International). Osnovna aktivnost udruge usmjerena je na očuvanje i unapređivanje kulturno-povijesnih, okolišnih, socijalnih i gospodarskih vrijednosti, te na cjelovit i održiv razvitak sela i malih gradova Hrvatske. Djeluje putem umrežavanja ljudskih resursa, ideja, aktivnosti, znanja, prakse.

U Ogulinu će biti održana i Godišnja skupština udruge koja je otvorena za sve sudionike programa bez obzira jesu li formalni članovi udruge.

PROGRAM SKUPA


07.50 Polazak vlaka iz Zagreba
10.07 Dolazak vlaka u Ogulin
(9.59 dolazak vlaka iz Rijeke)

Jutarnji dio programa – Ivanina kuća bajki

10.30 Uvodni pozdravi
10.40 Ankica Puškarić (Turistička zajednica Grada Ogulina): Predstavljanje Ogulina i lokalnih projekata održivog razvoja kulturnog turizma
11.00 Dragana Lucija Ratkovic Aydemir (tvrtka “Muze”): Osmišljavanje i provedba projekata u kulturi i turizmu
11.20 Ives Vodanović (Hrvatska sekcija ECOVAST-a): Koncept autentičnosti u turizmu
11.40 Kristina Špigl Uhrl (ured ovlaštenog arhitekta Kristina Špigl Uhrl): Arhitektonski aspekti provedbe projekta Ivanina kuća bajki
12.00 (kraj jutarnjeg dijela programa)

12.15 Obilazak Ivanine kuće bajki
13.00 Obilazak središta Ogulina

14.15 Ručak (Hotel Frankopan)

Popodnevni dio programa – Hotel Frankopan

15.30 Nikša Božić, Tihana Stepinac Fabijanić, Valerija Kelemen Pepeonik: Dvadeset godina Hrvatske sekcije ECOVAST-a
15.50 Andrew Norris: Doživljaj hrvatskog sela: Bukovlje
16.10 Rasprava (okrugli stol)

17.30 Skupština HS ECOVAST-a
19.00 (kraj popodnevnog dijela programa)

Čaj uz filmove Andrewa Norrisa

20.20 Polazak vlaka u Zagreb
Za one koji ne ostaju na popodnevnom dijelu programa postoji mogućnost i povratka vlakom za Zagreb u 16.19. Vlak za Rijeku polazi u 18.37.


Mjesto održavanja programa

Ivanina kuća bajki http://www.ivaninakucabajke.hr/

Troškovi i prijevoz

Sudjelovanje na skupu je besplatno. Sudionici sami snose troškove puta i ručka u Ogulinu. Nije potrebna nikakva prethodna uplata, ali zbog organizacije skupa, ručka i organizacije grupne karte potrebna je prijava putem prijavnog obrasca.

Ručak u Ogulinu organiziran je u hotelu Frankopan po cijeni 60 kn/osobi.
Za odlazak u Ogulin preporučujemo korištenje vlaka. (Satnica je prilagođena vremenima dolaska i odlaska vlaka). Redovna cijena povratne karte za vlak na relaciji Zagreb – Ogulin – Zagreb iznosi 104 kune. Za prijavljene grupe (najmanje 5 osoba) primjenjuje se grupni popust i u tom slučaju cijena povratne karte iznosi 77 kuna. Za putovanje u grupi potrebno se prijaviti putem prijavnog obrasca.


Prijavni obrazac (preuzimanje / download)


Zadnji rok za prijavu: 12. studenoga 2014. u 23.59

Program organiziraju:
Hrvatska sekcija ECOVAST-a i Turistička zajednica Grada Ogulina

Svim prijavljenim sudionicima skupa Turistička zajednica Grada Ogulina omogućuje besplatan ulazak u Centar Ivanina kuća bajke. Tvrtka Muze d.o.o. – savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu sponzorira dolazak i besplatno sudjelovanje djelatnika tvrtke u programu skupa.

Kontakt:
e-mail: info@ecovast.hr