U petak, 6. veljače 2015. u Dubrovniku je održana završna konferencija projekta “Baština – pokretač razvoja” čime su završene aktivnosti na ovom projektu koji je trajao 23 mjeseca i financiran je kroz IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora.

Osnovni cilj projekta bio je doprinos uspostavljanju suradnje između institucija dviju država, zaduženih za zaštitu i upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, te kulturnim krajolikom, a kroz zajedničke aktivnosti na polju edukacije, primjene novih metodologija, razmjene iskustava i podizanja razine svijesti javnosti o vrijednosti i potencijalima baštine prekograničnog područja Boke Kotorske i Dubrovačko-neretvanske županije.

U sklopu projekta održano je nekoliko radionica, stručnih sastanaka i konferencija, a izrađene su i vrijedne studije zaštite prirodnih, kulturnih i krajobraznih vrijednosti pilot područja. Sa crnogorske strane, pilot područje projekta bio je poluotok Vrmac, dok su hrvatski partneri aktivnosti vezali za šire područje Dubrovnika, odnosno Dubrovačko-neretvansku županiju.

Vodeći partneri projekta bili su Opština Tivat (CG) te Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije (HR).

Kao partneri u projektu su sudjelovali Expeditio – Centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora, Kulturno zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva (Tivat), DUNEA – Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske

Suradničke organizacije u projektu bili su Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Dubrovniku, Hrvatska sekcija ECOVAST-a, Centar za Regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija iz Splita, Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore te SEE Heritage mreža – Mreža za nasljeđe Jugoistočne Europe.

 

Više o projektu i završnim aktivnostima na stranici http://www.bastina.me/

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *