Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života (Sisak, 2023)

Znanstveno-stručni multidisciplinarni skup Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života održan je u Sisku, 13. i 14. listopada 2023. Cilj skupa bio je potaknuti prijenos znanja i iskustava, umrežavanje i suradnju dionika koji mogu doprinijeti razvoju dobrih praksi i modela za očuvanja identiteta prostora i zajednica te podizanje kvalitete života u malim gradovima i selima u različitim regijama Hrvatske.
[Poziv na skup i program skupa]

Na skupu je predstavljeno 18 znanstvenih i stručnih izlaganja s primjerima dobre prakse. U ukupno pet grupa izlaganja predstavljeni su rezultati istraživanja o životu u ruralnim zajednicama; graditeljstvu, krajobrazima i naslijeđu; pritiscima i izazovima razvoja, prostornim i društvenim transformacijama ruralnih prostora te optimističnim scenarijima razvoja.
[Knjiga sažetaka skupa]

Izložba o 30 godina rada Hrvatske sekcije ECOVAST-a

Na skupu je organizirana i izložba o 30 godina kontinuiranog rada Hrvatske sekcije ECOVAST-a, koja kontinuirano radi od 1993. godine. Plakate s izložbe možete preuzeti ovdje.

Obilazak i stručna ekskurzija

Prvi dan organizirana je šetnja Siskom pod stručnim vodstvom, dok su drugi dan sudionici mogli sudjelovati u obilasku pozitivnih primjera i uspješnih projekata s područja Sisačko-moslavačke županije. Posjetili smo tako centar Poduzetnički inkubator Pisak u Sisku te Posjetiteljski centar Crna roda (JU Park prirode Lonjsko polje) u Osekovu. U Popovači je organizirano predstavljanje Poduzetničke organizacije Škrlet i Lokalne akcijske grupe Moslavina). Izlet je završio u Novskoj gdje smo posjetili Poduzetnički inkubator Pismo te sudjelovali u lokalnoj manifestaciji Lukovo – kirvaj s daškom prošlosti.

Skup Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života
Sisak, 13. i 14. listopada 2023.

Organizatori skupa: Hrvatska sekcija ECOVAST-a – Europskog vijeća za sela i male gradove i Državni arhiv u Sisku.

Pokrovitelji: Grad Sisak, Gradski muzej Sisak

Znanstveni odbor: Dr. sc. Klementina Batina (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), dr. sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam, Zagreb), dr. sc. Sanja Lončar (Filozofski fakultet, Zagreb), dr. sc. Aleksandar Lukić (Prirodoslovno- matematički fakultet, Zagreb)

Organizacijski odbor: Klementina Batina, Nikša Božić, Dora Hornik, Valerija Kelemen Pepeonik, Jasenka Kranjčević, Sanja Lončar, Aleksandar Lukić, Tihana Stepinac Fabijanić, Silvija Pranjić, Ives Vodanović Lukić (Hrvatska sekcija ECOVAST-a), Dario Franić, Nela Kušanić (Državni arhiv u Sisku)

Upravni odbor Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na sjednici održanoj 20. listopada 2023. godine dodijelio je iznos od 400,00 eura kao pomoć za znanstveno-stručni multidisciplinarni skup Ruralna Hrvatska – izazovi očuvanja prostornih identiteta i unapređenja kvalitete života – 30 godina djelovanja Hrvatske sekcije Hrvatskog vijeća za sela i male gradove.