Održana godišnja skupština Hrvatske sekcije ECOVAST-a (Marija Bistrica, 10.12.2010.)

U Mariji Bistrici je 10. prosinca 2010. godine održana izborna skupština Hrvatske sekcije ECOVAST-a. Na skupštini je sudjelovalo 24 članova udruge.

U izvješću predsjednice udruge, mr.sc. Biserke Bilušić Dumbović, iscrpno su predstavljene aktivnosti ECOVAST-a u protekle dvije godine. U navedenom razdoblju aktivnosti udruge bile su usmjerene na projekte, prije svega na projekt “Mali gradovi” koji se odvija u sklopu europskog projekta ASSET. U okviru projekta “Mali gradovi” održana su dva uspješna međunarodna skupa: međunarodna znanstveno stručna konferencija “Revitalizacija malih povijesnih gradova i njihovog okruženja u Primorsko-goranskoj županiji” (održana u Mošćenicama u listopadu 2009. godine) te međunarodna radionica “Krajolik Hrvatskog zagorja: prošlost, stanje, perspektive” održana u Tuheljskim Toplicama u listopadu 2010. godine. Za Mošćeničku konferenciju izdana je knjiga sažetaka, a u planu je izdavanje i zbornika (cjelovitih) radova te publikacije sa zaključcima radionice iz Tuheljskih Toplica.

U nastavku svog izvješća predsjednica udruge osvrnula se na intenzivnu suradnju na međunarodnom planu (ECOVAST International, mreže PREPARE i CIVILSCAPE, inicijative u Podunavlju, te suradnja s drugim europskim nevladinim udrugama) te na suradnju s udrugama u Hrvatskoj (Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Udruga za promicanje tradicijske baštine Bednja, Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenićka Draga, Udruga Amici Hereditatis iz Ivanić Grada, Udruga Dragodid).

Početkom 2010. godine pokrenuta je i internetska stranica hrvatske sekcije ECOVAST-a što je dovelo do veće vidljivosti svih aktivosti i projekata koje članovi udruge provode, olakšalo je međusobnu komunikaciju a dovodi i do stvaranja novih mreža i kontakata.

U protekloj godini hrvatska sekcija ECOVAST-a prijavila se i na nekoliko natječaja za financiranje projekata. Nažalost, prijave nisu rezultirale i odobrenim projektima ali su bile dobar pokazatelj organizacijskih problema koje je u budućnosti potrebno riješiti kako bi buduće prijave bile uspješnije, a prvi koraci na tom planu već su napravljeni.

Pri kraju izvješća predsjednice udruge dan je osvrt i na održane radne sastanke, odnose s medijima te javne reakcije na događaje, projekte i inicijative koji su prijetili uništavanjem baštine.

U izvješću tajnice udruge, mr.sc. Valerija Kelemen Pepeonik osvrnula se na broj članova udruge koji broji svega 30-tak aktivnih članova ali i preko stotinjak onih koji su zainteresirani za rad udruge i na razne načine sudjeluju u njenim aktivnostima.

Gospođa Branka Širinić u financijskom je izvješću istaknula kako se sve aktivnosti provode s vrlo ograničenim sredstvima koja potiču od članarina, donacija i sredstava potpore koja su prikupljena za određene konkretne aktivnosti (skupove i projekte). Naglašeno je kako su za protekle dvije godine pripremljena stručno izrađena godišnja financijska izvješća što se pokazalo kao važan preduvjet za prijave na natječaje za projekte.

U nastavku godišnje skupštine pristupilo se izboru predsjednika, dopredsjednika, članova upravnog i nadzornog odbora, tajnika i blagajnika Hrvatske sekcije ECOVAST-a.

U Upravni odbor izabrani su Biserka Bilušić Dumbović, Tihana Stepinac Fabijanić, Valerija Kelemen Pepeonik, Nikša Božić, Ratko Vučetić, Jasenka Kranjčević i Aleksandar Lukić.

Dužnost predsjednice Upravnog odbora u sljedećem dvogodišnjem razdoblju obavljati će Biserka Bilušić Dumbović, dopredsjednice će biti Tihana Stepinac Fabijanić i Valerija Kelemen Pepeonik a Nikša Božić obavljati će dućnost tajnika udruge.

Branka Širinić i nadalje će obavljati dužnost blagajnika udruge.

Za članove Savjeta udruge izabrani su Željka Čorak i Edo Kušen, a za članove Nadzornog odbora Zofia Mavar, Nada Bakula i Vida Pust Škrgulja.

Novost u organizacijskom ustroju udruge je formiranje radnih grupa sa ciljem aktivnijeg angažmana većeg broja članova udruge. Formirane su sljedeće radne grupe:
1. Međunarodna suradnja (koordinator: Tihana Stepinac Fabijanić)
2. Suradnja s domaćim udrugama (koordinatori: Valerija Kelemen Pepeonik, Katarina Magić Košćević)
3. Mali gradovi i krajolik (koordinatori: Ratko Vučetić, Biserka Bilušić Dumbović, Ivan Ištok)
4. Mali gradovi i sustav prostornog uređenja (koordinatori: Nikša Božić, Nada Bakula, Snježana Žigman)
5. Kulturni turizam  (koordinatori: Jasenka Kranjčević, Lela Ročenović)
6. Ruralni i regionalni razvoj (koordinatori: Aleksandar Lukić, Majda Rubić)
7. Razvoj i vođenje projekata i financije (koordinatori: Ivan Palanović, Branka Križanić)
8. Publikacije i suradnja s medijima (koordinatori: Nikša Božić, Marko Bilušić)

Paralelno sa izborom tijela udruge izglasane su i izmjene i dopune statuta koje se tiču broja dopredsjednika Upravnog odbora (dva umjesto dosadašnjeg jednog), mogućnosti formiranja savjetodavnog tijela (Savjet udruge), te mogućnosti formiranja radnih tijela udruge (radne grupe) o čemu će odluku ubuduće donositi Upravni odbor umjesto Skupštine.

Na kraju skupštine predstavljen je i plan rada za 2011. godinu:
1. Nastaviti započete projekte i programe
2. Formirati i aktivirati radne grupe.
3. Organizacija skupa u Primorsko-goranskoj županiji na temu upravljanja projektima revitalizacije malih gradova
4. Organizacija skupa u Osijeku ili Vukovaru u okviru Podunavske inicijative
5. Suradnja s udrugama
6. Izdavanje publikacija
7. Internetska komunikacija (forum / diskusijska grupa)
8. Priprema programa za natječaje

Prije skupa članovi ECOVAST-a obišli su svetište i središte Marije Bistrice.

Domaćin skupa bio je član ECOVAST-a Ivan Palanović koji je prije početka skupštine ukratko izložio lokalne projekte i programe u Mariji Bistrici, a Nikša Božić ukratko je izložio ciljeve rada i aktivnosti koje provodi Hrvatska sekcija ECOVAST-a. U diskusiji su predstavljene i druge lokalne inicijative, a osobito su zanimljiva bila iskustva iz Lokalne akcijske grupe Prigorje-Zagorje (LAG PRIZAG).

Nakon radnog dijela skupštine članovi udruge nastavili su ugodno neformalno druženje na večeri u hotelu BlueSun Kaj uz koncert lokalnog saksofonskog kvarteta BeBop.

Pripremio: Nikša Božić